Mitt kosthold – Ntm

Det har i løpet av de siste 100 årene skjedd store endringer i det norske kostholdet. For 100 år siden baserte maten seg på naturalhusholdning hvor kostholdet baserte seg på det man selv fikk tak i gjennom jordbruk, jakt og fiske.

Gjennom industriutviklingen og økende byutvikling ble industrifremstilt mat til og gradvis mer vanligere. Kunstige tilsetningsstoffer kom med dette, samt at forbruket av fett og sukker har økt med 400% på disse hundre årene. Det har også skjedd en markant nedgang i bruk av korn og poteter, kanskje spesielt de senere årene hvor fokuset på lavkarbo har gjort seg sterkt gjeldende i Norge. Her kuttes gamle råvarer som poteter og korn mer eller mindre ut i kostholdet. Flere erstatter også viktige vitaminer og måltider med vitamintilskudd og såkalt ”supermat” (pulverprodukter) med videre.

Dette er en utvikling som jeg ikke har sansen for. Jeg tror på det gamle norske kostholdet med bruk av råvarer uten unaturlige tilsetningsstoffer.

Kroppen vår består av friske organer og jeg mener derfor at det vi spiser burde være så friskt og naturlig som overhodet mulig. Ved å tilføre kroppen de riktige næringsstoffene vil dette kunne øke livskvaliteten og dessuten kroppens motstandskraft. Ved å holde seg til rene produkter rett fra naturen mener jeg dette er enklere å oppnå, samt også mye bedre for kroppen på lengre sikt. Virkningene av de mange typer kosthold og dietter på lang sikt er i mange tilfelle ikke forsket på. Det norske kostholdet har imidlertid generasjoner før oss levd og ført oss videre på.

Norsk tradisjonsmat (Ntm- kostholdet) legger vekt på hjemmelaget mat og innebærer følgende:

–       Rene råvarer (unngå ferdigprodukter og E-stoffer)

–       Fisk fremfor kjøtt

–       Grove kornprodukter

–       Vegetabilske oljer (raps- og olivenolje)

–       Store mengder grønnsaker, frukt og bær

–       Friske urter og krydder

–       Mye økologiske produkter

–       Naturlige sukkerprodukter til matlaging

–       Mye bruk av meieriprodukter som egg, melk, smør osv.

Eksempel på noen typer mat jeg alltid må ha i kjøleskapet

Jeg følger Ntm -kostholdet mer eller mindre slavisk, noe som er naturlig for meg da jeg i stor grad har vokst opp med dette. MEN: jeg må likevel påpeke at uansett kosthold så skal man ikke være fanatisk. Man må kunne unne seg andre ting i ny og ned – er man fanatisk vil slikt fokus kunne ta over ens liv, noe som i hvert fall ikke er sunt.

I tillegg til Ntm -kostholdet sluttet jeg for ett år siden å spise svinekjøtt. Dette er både fordi jeg i lengre tider har hatt vanskelig for å spise kjøttet da et er så likt mennesket samt at kroppen min føles mye lettere uten bruk av svinekjøtt. Dette er imidlertid et unntak som jeg selv har tatt og er ikke en del av det opprinnelige Ntm –kostholdet slik jeg ser det. Det må også påpekes at jeg ikke er fanatisk når det kommer til dette, får jeg en rett med svinekjøtt unngår jeg bare å spise selve kjøttet. Jeg blir ikke hysterisk.

Gjennom bloggen vil jeg fortelle mer om Ntm -kostholdet og legge ut tips på oppskrifter og vise hvordan hjemmelaget mat er like enkelt, raskt  og billig å lage/spise som industriproduserte matprodukter!

Reklamer

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s